Bärsjalar

Att bära barn

När ett litet barn kommit till världen är det i stort behov av närhet från sin mamma eller pappa. Att bära sitt barn i bärsjal ger trygghet för ett litet nyfött barn då man ligger så nära som det är möjligt. Barnet kan lyssna på de trygga hjärtljuden, känna värmen och doften från sina föräldrar. I vakna stunder kan barnet snabbt få ögonkontakt med sin mamma eller pappa och studera ansikten och uttryck. I bärsjalen vaggas barnet till sömns av den naturliga gångrytmen som det är van vid från magen och samtidigt får föräldern händerna fria till att göra andra sysslor.  

 

När man bär barnet utsöndras oxytocin som är ett hormon som ger lugn, avslappning, minskad oro och ökar social interaktion. Det stimulerar även tillväxt och läkning samt ger en stimulering av mjölkutdrivningen. Det är även bevisat att  om man bär barn som är för tidigt födda utvecklas de snabbare både psykologiskt och motoriskt än barn som ligger i kuvös.  Barnet kan ligga vaket eller sovande, når sina händer som även stimulerar utvecklingen.

 

Även mamman påverkas positivt av att bära sitt barn i bärsjal. Det är både ur psykologiskt och fysiologiskt perspektiv. I den känsliga perioden efter en förlossning och seperationen från bebisen i magen till världen utanför kan det vara en trygghet även för mamman att vara nära sitt barn. Det hjälper både barn och mamma att knyta an till varandra den viktiga tiden efter förlossningen. Det är även gynnsamt för ammningen att bära sitt barn nära bröstet värmer mjölkkörtlarna och minskar risken för mjölkstockning. Hudtemperaturen i bröst och axel ökar av barnets värme och främjar därmed också mjölkproduktionen.

 

Olika typer av bärsjalar

Det finns en rad olika bärsjalar och bärselar att välja mellan. Vävda tyger och trikå i olika längder och bredder. Med ringar och utan, knytsjalar och träpå sjalar.  Det kan vara svårt att välja men hos Little Bloom värdesätter vi den ekologiska delen och här kan du köpa bärsjalar från Babylonia i 100% ekologisk bomull. Bärsjalen från Babylonia är tillverkad i mjukaste trikå som är fast i materialet och töjer inte ut sig. Den är mjuk och behaglig att bära både för föräldern och barnet.

 

Bärsjalar från Babylonia

Bärsjalar från Babylonia finns i två modeller. Tricot-slen som är en långsjal där du kan bära barnet både i fosterställning och upprätt från 2-18kg. Den håller alltså även för det lite större barnet.  Sjalen kan användas från första dag och kan knytas på flera olika sätt. Du kan bära ditt barn i den här sjalen så länge du behöver då barnets tyngd fördelar sig jämnt över din överkropp och inte belastar ryggen på samma sätt som när man bär med en sele.  Sjalen tar även liten plats när den är ihopvikt och kan med fördel användas som sovfilt eller att hänga för vagnen. Den ger även ett diskret skydd om du vill amma.  Tricot-slen finns i många olika färger och skickas från Little Bloom helt fraktfritt.

 

Från Babylonia kommer även Tri-cotti som är en sjal i två stycken som du inte behöver knyta. Du trär helt enkelt ett tygstycke över ena axeln och ett över den andra och vips så har du en perfekt sjal som du slipper knyta.  Tri-cotti finns i tre storlekar och här väljer du storlek efter dig själv och inte efter barnet. Har du Medium i kläder så är det troligtvis Medium du behöver i sjalen. Här är det lite beroende på hur bred du är över axlarna som avgör. Tri-cotti kan du använda från det att barnet blivit ca 2 månader. Perfekt för resan eller en kort tur i affären. Kan även den med fördel användas för andra ändamål som sovfilt eller skydd för vagnen. Sjalen passar även för att amma i. Tri-cotti finns i flera olika färger och skickas från Little Bloom helt fraktfritt.

 

Sjalbarn i andra länder

I andra länder ser man sjalen som en ren nödvändighet för att kunna arbeta.  Där man saknar dagis och barnvakter får man ta med sina barn i arbete och då spelar bärsjalen en viktig roll.