Tygblöjor – bra både för miljön och plånboken

Enligt Procter & Gamble används årligen c:a 414 miljoner barnblöjor i Sverige. Den sammanlagda vikten av detta berg med blöjor är mellan 15000 -20000 ton. Det går i genomsnitt åt 5000 blöjor under en blöjperiod om man använder blöjor i 2,5 år men det kan vara allt mellan 4000-7500st. Detta blir många sopor att bära ut. Förutom att det blir mycket sopor kostar dessa blöjor betydligt mer än tygblöjor. Kostnaden om man räknar ett snittpris på 2 kr per blöja blir mellan 10000-15000kr per barn.

Välj tygblöjor och du behöver endast 24st. Dessutom kan du använda samma tygblöjor till mer än ett barn. Det finns en rad fördelar med att välja tygblöjor till ditt barn. Det är bra för miljön och skonsamt för babyn, speciellt barn med känslig hud som lätt får eksem. Barn som använder tygblöjor blir i regel även torra fortare än barn som använder de torra pappersblöjor. Det är billigare och det är även roligare då de moderna tygblöjorna finns i många olika färger och former så som formsydda, allt-i-ett och pocket.

Tygblöjor - tips och skötselråd

Tygblöjorna tvättas i 60°C maskintvätt med parfymfritt tvättmedel. Att hängtorka blöjorna är bäst ur miljösynpunkt och det sliter mindre på tygblöjan och den håller längre för flera barn. Tvätta gärna tygblöjorna tillsammans med övrig tvätt. Använda tygblöjor läggs ursköljda i en hink med lock som kan stå 2-3dagar utan att börja lukta. Om de trots det skulle lukta ta lite ättika i sista sköljningen så försvinner lukten och blöjorna blir även lite mjukare av detta.

Ett annat tips om du har en duschslang som räcker till toalettstolen är det smidigt att skölja ur den använda bajsblöjan. Annars skölj upp i kallt vatten och tvätta sedan med tvättmedel men inget sköljmedel eftersom det kan försämra uppsugningsförmågan. Tvätta alltid tygblöjor innan användning, gärna ett par gånger så suger de bättre. Ullbyxor eller PUL-ytterbyxa behöver inte tvättas efter varje gång utan det räcker att lufta dem mellan bytena.

Ullbyxor tvättas med ullschampo och efter några tvättar använder du en ullkur.